Olaf van den Bergh

atleet 400 meter

Biografie

Ik ben geboren in Den Bosch en heb altijd in Boxtel gewoond. Op 7-jarige leeftijd ben ik gaan hockeyen bij hockeyclub MEP in Boxtel. Ik stond met hockey in de spits en was niet de meest technische speler, ik moest het vooral van mijn loopvermogen en snelheid hebben. Nadat spelers en toeschouwers vaak erop aandrongen dat ik eens een keer bij een atletiekvereniging moest gaan kijken ben ik in 2007 bij atletiekvereniging Marvel terechtgekomen. Na een paar keer meegetraind te hebben ben ik vast lid geworden en trainde ik bij Drewes van Kampen. Het eerste halfjaar nadat ik mijn keuze voor atletiek had gemaakt heb ik dit in combinatie gedaan met hockey, maar vanwege het vele trainen voor beide sporten en vanwege het feit dat ik atletiek steeds leuker begon te vinden ben ik gestopt met hockey.

De eerste paar wedstrijden gingen heel goed en ik heb toen de overstap gemaakt naar de vereniging Prins Hendrik in Vught om bij een mila coach nog meer en beter te gaan trainen. Ondanks dat ik successen behaalde met de middenlange afstand ben ik overgestapt naar een sprintcoach binnen de vereniging om zo nog beter mijn snelheid te ontwikkelen. Ondertussen gingen de wedstrijden die ik liep heel goed, ik had op verschillende junioren NK's al verschillende plakken op zak en in de zomer van 2011 was het dan zover, mijn eerste internationale toernooi: de EYOf. Dit toernooi was geweldig, de sfeer was er een die ik nog nooit had meegemaakt en te mogen strijden tegen atleten uit bijna elk land van Europa maakte het heel speciaal. Tijdens dit toernooi behaalde ik een uitstekende 5e plaats op de 400m in een persoonlijk record, een prestatie waar ik heel blij mee was maar die zeker naar meer snakt.

In 2011 ben ik gaan wonen op papendal en train ik onder leiding van bondscoach Wigert Thunnissen. Doordat ik op papendal woon heb ik veel faciliteiten tot me beschikking om het optimale uit de atletiek te halen. Ik heb in de jaren die volgde de progressie mooi vast weten te houden en weet me nog steeds elk jaar te verbeteren op mijn afstand, de 400 meter.

In de jaren daarna heb ik veel geleerd en grote stappen gemaakt wat betreft looptechniek en efficient lopen. Dit resulteerde ook in verschillende pr's op verschillende afstanden waaronder mijn hoofdafstand: de 400 meter. De stappen die ik gemaakt heb in 2014 en 2015 zijn relatief klein geweest. Mede daardoor heb ik besloten om nieuwe prikkels op te zoeken en in een nieuwe groep met een nieuwe coach te trainen, Robbert-Jan Jansen. Mijn nieuwe trainingslocatie is gevestigd op bekend terrein, namelijk in Vught. Hier hebben ze echter in 2013 een hele nieuwe accomodatie weten te realiseren met de beste faciliteiten om te kunnen trainen.